leukste foto hef rotterdam
Geen categorie, Rotterdam Iconen

Foto reportage van De Hef Rotterdam

De stad Rotterdam staat bekend om haar kenmerkende architectonische bouw. Rotterdam presenteert zich niet voor niets als architectuur stad van Nederland en is dan ook een geliefde metropool onder de fotografen. Een foto van bijvoorbeeld De Hef Rotterdam spreekt tot de verbeelding.

De Hef brug verbindt Rotterdam Zuid met het Noordereiland. Deze stoere brug is een icoon voor de stad. Het is daarom niet vreemd dat je dit bouwwerk vaak terugziet op een foto van Rotterdam.

Dynamisch, modern, schoonheid en robuustheid zijn kernwoorden voor één van de meest fotogenieke steden van Nederland. Met de indrukwekkende skyline Rotterdam en de afwisseling van golvend water en prachtige architectuur is het altijd een lust om in Rotterdam te fotograferen.

De hoogbouw in het centrum en de architectonische iconen als de Erasmusbrug, de Kunsthal, De Rotterdam van Rem Koolhaas en de Markthal zijn oogverblindend. Niet te vergeten de Kubuswoningen van Piet Blom en natuurlijk ook de oude Hef brug zijn belangrijke architectonische en toeristische attracties in Rotterdam. Alle locaties stralen Rotterdam uit!

Fotografie Rotterdam stad

Rotterdam stad heeft voor fotografen enorm veel te bieden. Van moderne architectuur en monumentale panden tot de architectonische bouwwerken. Rotterdam is gewoonweg een stad die zich ervoor leent om vast te leggen op film en foto.

Deze keer nemen we De Hef onder de loep. Of beter gezegd ‘onder de lens’ van de ZwartWit010 fotograaf Rotterdam. ZwartWit010, de naam zegt het al, legt de 010-stad vast op waanzinnige zwart wit foto’s. Fotografie kunst voor bijvoorbeeld aan de muur in je woning of op kantoor.

Fotostudio ZwartWit010 maakte een bijzondere foto reportage over De Hef brug in het Rotterdamse.

Bekijk hier de foto’s van de Hef

speciale foto de hef rotterdam

De Hef van vroeger

De Hef is de populaire benaming van de oude draaibrug, die eigenlijk de Koningshavenbrug heet. De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa.

De twee brugdelen aan de oevers stammen uit 1878, maar was toen nog een draaibrug. Voor de schippers was het passeren van de brug iedere keer weer opnieuw een forse hindernis. In de smalle doorvaart hebben meerdere schepen zich ook vast gevaren.

In 1918 botste het Duitse schip Kandelfels tegen de pijler aan. Dit ongeval gaf uiteindelijk de doorslag om het middelste gedeelte van de brug om te bouwen van een draaibrug naar een hefbrug. Daardoor heeft De Hef in haar leven twee functies gehad.

Vanaf 1927 maakte het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht al gebruik van de constructie. Met de ingebruikname van de spoortunnel in 1993 verloor de brug haar functie. De brug was toen ook allang een stadsicoon, dat in Rotterdam nog altijd bekend staat als De Hef.

Sindsdien staat het 52 meter lange midden segment van de brug, de zogenoemde val, altijd omhoog zodat de schepen er ook onderdoor kunnen varen. Alleen voor onderhoud wordt het bewegende deel van brug af en toe naar beneden gehaald. Dit is altijd een bijzonder foto moment voor de iconische brug van Rotterdam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de Rotterdamse brug bij een bombardement zwaar beschadigd. Er werd prioriteit aan gegeven om de brug weer zo snel mogelijk in dienst te krijgen, zodat de treinen weer konden rijden.

De iconische oude Rotterdamse spoorbrug heeft haar diensten bewezen. Het is dan ook niet voor niets dat De Hef is uitgeroepen tot Rijksmonument.

De Hef op foto

Door de fotograven van ZwartWit010 is De Hef op een bijzondere wijze in beeld gebracht. De weerspiegeling van de groene brug in het water is schitterend te noemen. De robuuste constructie van de ijzeren brug is tevens goed te zien op de foto’s.

In de avond is De Hef verlicht. De computergestuurde verlichting biedt mogelijkheden voor dynamische verlichtingseffecten.

Door de bijzondere lichteffecten lijkt het alsof er iedere avond tussen 22.00 en 23.00 uur een trein over de brug rijdt. Dit komt doordat het licht dan in een hoog tempo in opeenvolgende segmenten uit en aan gaan.

De mooie foto’s van Rotterdam liegen er niet om. De Hef is een plaatje, in het echt en op de foto!

Bekijk de foto’s van de Hef hier

de-hef-gefotografeerd

De Hef op film

Niet alleen op foto is de bekende oude spoorbrug Rotterdam prachtig. In 1928 maakte Joris Ivens een avant-gardistische film over De Hef met als titel De Brug. Onder andere door deze film werd Ivens internationaal bekend.

Ivens focuste zich bij de opnames van de film op de mechanische beweging en het ritme van de brug. De brug stond voor hem al centraal voor vernieuwing, moderniteit, schoonheid en kracht. In 2007 schreef Oscar van Dillen zijn String Quartet 2 als muziekstuk bij deze film.

De architectuur stad Rotterdam

Rotterdam is nooit af. Overal waar je kijkt zie je bouwkranen staan, wegen die afgesloten zijn, maar ook prachtige gebouwen die geboren zijn rondom de skyline van Rotterdam. De stad wil nog twee keer zoveel inwoners naar het stadscentrum trekken. Daar zijn veel nieuwe woongebouwen en woontorens voor nodig, zoals de 215 meter hoge Zalmhaventoren.

De vraag naar hotels, kantoren en culturele instellingen zal blijven. Zo wordt het Museumpark al het Collectiegebouw genoemd en liggen er plannen voor een Dutch Windwheel met onder andere een hotel.

Rotterdam is niet alleen de architectuur stad van Nederland, maar ook de fotografie stad. Een foto van Rotterdam vertelt het verhaal van de rijzende stad. Kijk voor meer unieke zwart wit foto’s op de website van Rotterdamse fotograaf ZwartWit010.

Opzoek naar een mooie zwart wit Rotterdam foto voor aan de muur?

Bekijk onze webshop hier